lauantai 8. marraskuuta 2008

Alkoholin haihtumisesta

Mahtaako lukijajoukossani olla yhtään kemistiä? Tai muuta kemiikan ystävää? Kysymys on alkoholin haihtumisesta.

Haluaisin jotain faktaa siitä, paljonko alkoholia haihtuu, kun sitä lämmitetään. Kyse on glögistä.

Ostin putelin saksalaista hehkuviiniä, jota lämmittelin. En kytännyt hellan ääressä, niin tottakai lämmitin liikaa, niin että G ehti kiehua vähän. G:tä ei saisi kiehuttaa, se vaikuttaa makuun.

G:n kiehussa eräs (siis vaimo) parahti, että ei saa kiehuttaa alkoholia pois. Olen eri yhteyksistä kuullut saman valituksen, kiehuminen vie voltit. Tietääkö joku paljonko lyhyt kiehuminen haihduttaa alkoholia?

Etanoli taitaa kiehua jossain n. 90 asteessa, eikö? Ero veteen ei ole suuri. Eikä vesikään sekunneissa kattilasta häviä, vaikka se vähän kupliikiin. Tuskin G:n kiehuminen siis alkoholiin vaikuttaa, vai miten se on?

Oli muuten aika huonoa tuon sortin hehkari. Viime vuonna join jotain toista Alkon kamaa, joka muistaakseni oli ihan juotavaa. Paha vaan, se oli muistaakseni 22-volttista. Kuumana sitä ei meinannut saada juotua, kun alkoholi kävi henkeen. Ja kun sai juotua, se kävi pahasti ohtaan. Muuten hyvää.

NP: In Flames - Jotun (live) (onko parempaa biisiä?)

Ei kommentteja: