torstai 15. marraskuuta 2007

Rikos ja rangaistus

Joskus tuntuu, että oma yläaste- ja lukioaikani oli kovin tylsää. Ainakin koulussani rangaistuksia jaeltiin vähemmän kuin ennen, sen huomasin tänään lukiessani Tampereen reaalilyseon viime vuosisadan alun opettajankokouspöytäkirjoja. Siis tein graduani. Ohessa on muutama esimerkki tässä pelkästään pojille tarkoitetussa koulussa käsitellyistä rikkomuksista. Vuosiluokan olen muuttanut nykysysteemin mukaiseksi.

Case1: Syksyllä 1900 käsiteltiin tapaus, jossa eräs kahdeksannen luokan oppilas oli ollut polkupyörämatkalla toverinsa kanssa ja nauttinut matkalla alkoholia. Punssia ainakin. Rangaistus: Erotettiin koulusta 1,5 kuukaudeksi.

Case2: Lukion ensimmäistä luokkaa käynyttä poikaa epäiltiin vuonna 1902 siitä, että hän oli käynyt kaupungilla kahvilassa, jossa anniskeltiin myös miedompia alkoholijuomia. Asiaa alettiin tutkia ja todettiin, että rikkomuksia oli muitakin. Kävi mm. ilmi, että hän oli kotonaan tovereilleen tarjonnut olutta, josta ”oli tullut liikutetuksi eli ainakin tavallista enemmän iloiseksi.” Rangaistus: Erotettiin koulusta reiluksi kolmeksi kuukaudeksi.

Case3: Syksyllä 1907 tutkittiin epäilyä siitä, että lukiolaispoika olisi kahdesti ahdistellut 10-vuotiasta tyttöä. Ensimmäisellä kertaa hänen sanottiin pistäneen kätensä tytön vaatteiden alle, mistä tyttö oli järkyttynyt. Jälkimmäisellä kertaa poika oli ehtinyt vain laittaa kätensä tytön olkapäälle, kun tyttö oli huutanut ja poika paennut paikalta. Asiaa tutkittiin ja vedoten mm. tytön reaktioon, kun poika vietiin hänelle nähtäväksi, poika todettiin syylliseksi. Myöntämällä teon poika olisi saanut pienemmän rangaistuksen. Poika kuitenkin kiisti asian loppuun asti. Rangaistus: Erotettiin koulusta.

Case4: Ehkä mielenkiintoisin tapaus on keväältä 1904. Tämä sattui kahden tamperelaisen oppikoulun välillä. Lukiolaispoika oli erotettu monen rötöksen jälkeen koulusta. Hän oli tämän jälkeen ilmoittautunut yksityisoppilaaksi (pappa betalar) toiseen kouluun ja jatkanut opiskelujaan. Poika kuitenkin jatkoi kepulipeliään. Toiselta oppilaalta saadun nimettömän ilmiannon jälkeen kävi ilmi, että oppilas itse ei ollutkaan käynyt koulua uudessa opinahjossaan, vaan saanut suostuteltua erään toisen pojan esittämään häntä. Rangaistus: En jaksanut perehtyä, mutta eiköhän sieltä kenkää tullut itse kullekin.

Tässä oli parhaimmat päältä pelkästään reaalilyseosta ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Tampereella oli muitakin oppikouluja. Ennen oli kova meno. Valeoppilaita, nimettömiä ilmiantoja, ”tavallista suurempaa iloisuutta”... Niinku parhaimmastakin agenttielokuvasta. Allekirjoittaneen lukiossa saama ”virallinen varoitus” on aika köykäistä tähän verrattuna.

Lisähuomio vielä. Vuonna 1910 keskusteltiin reaalilyseossa mahdollisuudesta harjoittaa voimistelua alasti. Vilustumisvaaran ja vastaavien takia alastomuusideasta luovuttiin. Mutta asiasta edes keskusteltiin, miettikääpä sitä. Kuinka moni piti kouluaikoina voimistelusta? Ainakin allekirjoittaneen (olen rautakanki) mielestä se oli ihan persiistä. Mutta eipä tarvinnut ainakaan munasilteen kekkuloida!

Ennen oli kova meno.

Ei kommentteja: